Japan

Japan stond al lang op mijn lijstje met droombestemmingen. Het sprak mij enorm aan omwille van de prachtige natuur, de steden met enorme technologie en vooruitgang en omwille van de cultuurschok. Ik wilde graag eens naar de andere kant van de wereld om te ervaren hoe anders Japanners leven tegenover Belgen.

Deze ervaring was fantastisch, het was beter en mooier dan wat ik had verwacht. Ik ben zo onder de indruk van de Japanse cultuur en had het echt moeilijk met terug te zijn in België. Japanners zijn respectvol tegenover elkaar maar ook tegenover toeristen. Ze zijn enorm gastvrij maar ook erg rustig. Japanners zullen elkaar of anderen nooit aanstaren, iets wat bij ons bijna automatisch gebeurt. Ze zijn erg geduldig en wachten altijd mooi in lijn voor het openbaar vervoer. Ondanks de enorme drukte zullen ze niet snel tegen elkaar opbotsen en moest dit gebeuren, zullen ze zich meteen excuseren. Kortom een erg aangename cultuur om in te reizen en om even deel van uit te maken.

Hoe begin je aan je eigen reis te plannen?

Samen met mijn vriend ben ik voor drie weken naar Japan getrokken en hebben we ons gefocust op de ‘highlights’. We willen zeker nog een keer terug om de andere zijde van Japan te doen. We hebben gekozen voor Tokyo, Osaka, Kyoto, Nara, een overnachting aan Mount Fuji om zo terug te eindigen in Tokyo.

Onze vliegtuigtickets hebben we gevonden via skyscanner, een handige website die alle vliegtuigtickets en maatschappijen met elkaar vergelijkt. We hebben gevlogen met ANA, een Japanse vliegtuigmaatschappij waar we zeer tevreden van waren. Je kan hierbij ook gratis je stoelen van te voren reserveren (zelfs voor stoelen aan de nooduitgang hoef je niet bij te betalen). We hadden een rechtstreekse vlucht van Brussel naar Tokyo en betaalden per persoon rond de 700 euro voor een vliegtuigticket, heen en terug.

Onze hotels hebben we gevonden via Booking. Handig is dat je bij een groot aantal hotels alvast kan reserveren maar nog steeds gratis kan annuleren tot vlak voor de vertrekdatum. Dit maakt dat het nog steeds mogelijk is om je reisschema wat aan te passen tijdens het plannen.

Japan Rail Pass?

Wij hebben getwijfeld of we de Japan Rail Pass zouden aankopen of niet, en hebben voor onze reis berekend of we het aankoopbedrag eruit zouden halen. Het is namelijk best wel prijzig om voor 21 dagen een pass aan te kopen, dit kwam voor ons uit op 457 euro per persoon.

Hoe hebben we de berekening gemaakt? We hebben op voorhand een reisroute gemaakt en opgezocht wat het dichtstbijzijnde station is aan elk hotel waar we gingen verblijven. Via de app ‘hyperdia’ kan je zo je reisroute berekenen van het ene naar het andere station en zien welke treinen je kan nemen met de JR-pass en hoeveel dit zou kosten. Voordeel is dat je gratis je stoelen kan reserveren als je reist met een JR-trein. Let op! Je kan niet elke trein nemen met de JR-pass, dit staat duidelijk uitgelegd op hun website en in de infobrochure die je ontvangt. Voor ons kwam het voordeliger uit om de pass aan te kopen omdat we van plan waren om nog een aantal daguitstappen te doen waarbij we ook een Shinkansen zouden nemen (hogesnelheidstrein). De prijs voor een los ticket is best duur.

Tips voor de metro in Tokyo

Een voordeel van de JR-pass is dat je gebruik kan maken van de Yamanoteline in Tokyo. Dit is een metrolijn rondom te stad. Een tip is dus om een hotel te zoeken in de buurt van de Yamanoteline als je een JR-pass hebt. Zo geraak je met de metro aan verschillende hoofdstations zonder dat je hier een extra metrokaartje voor moet kopen (bv. Shinjuku, Shibuya…)

Wij lagen helaas niet dicht bij de Yamanotelijn en kochten dus een metro dagpas zodat we een volledige dag onbeperkt gebruik konden maken van alle metrolijnen. Dit kwam voor ons uit op ongeveer 6 euro voor een 24-uurs ticket per persoon of 11,55 euro voor een 72-uurs ticket. De metro in Japan is eenvoudig te gebruiken: alles staat aangegeven in het Engels. Met de app ‘Tokyo Rail Map’ kan je eenvoudig zien welke lijnen je moet nemen om van de ene plaats naar de andere plaats te geraken. Ook voor andere plaatsen in Japan, bestaan er handige apps voor de metro.

Een ticket met de trein van de luchthaven naar het centrum van Tokyo komt ongeveer uit op 21 euro per persoon, maar met de JR-pass is dit gedekt. Het is een stuk goedkoper dan de taxi te nemen.

Reistip: Hou dus zeker rekening met de kosten van het openbaar vervoer als je naar Japan gaat!

Pocket wifi

Wij hebben een ‘pocket wifi’ gehuurd voor onze reis in Japan. We hebben hiervoor gekozen omdat we wel wat verplaatsingen gingen doen en toch gebruik wilden maken van onze GSM om nog informatie op te zoeken of google maps ter plekke te kunnen gebruiken. We hebben deze Pocket Wifi mee besteld met onze JR-rail pass. Dit kwam neer op ongeveer 80 euro voor onze hele reis. Handig was dat we deze op de luchthaven konden ophalen bij aankomst en bij vertrek met een envelop in een postbus konden terugsturen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s