Lombok

Lombok is perfect te combineren met een reis naar Bali. Het is echt een must om het verschil tussen Bali en Lombok te ervaren. Lombok is rustig met prachtige, ongerepte natuur en vele plaatsen waar je helemaal alleen kan vertoeven. Wij verbleven vijf dagen op Lombok.

Vervoer?

Wij twijfelden tussen het nemen van een boot of het vliegtuig. Na wat research te doen, ontdekten we dat je een ‘fastboat’ of ‘slowboat’ kan nemen. Bij een ‘slowboat’ ben je enkele uren onderweg, terwijl je met de ‘fastboat’ vrij snel op je bestemming aankomt. Het risico bij het nemen van de boot, is dat de boten soms niet uitvaren omwille van slechte weersomstandigheden of een onrustige zee. Wij wilden dit risico niet nemen aangezien ons hotel reeds geboekt was en kozen voor het vliegtuig omdat het niet zo een groot verschil is in prijs. We boekten onze tickets via tiket.com . De vlucht is slechts 30 minuutjes van Denpasar tot Mataram Vervolgens namen we een taxi tot ons hotel in Senggigi. We betaalden 250.000 IDR. Tip: Check zeker van te voren de prijzen van taxiritten om te vermijden dat je veel meer moet betalen.

Wij huurden tijdens ons verblijf in Lombok geen scooter, al is dit op deze plaats het ideale vervoersmiddel om er lekker op uit te trekken en het prachtige eiland te verkennen. De wegen zijn rustig en enorm goed (beter dan in Bali). Let op! De scooters/moto’s in Bali én Lombok zijn zwaarder dan in België en Nederland, wat maakt dat je eigenlijk een motorrijbewijs nodig hebt. Ook al zie en lees je dat veel toeristen dit risico nemen, zagen wij dit toch niet zitten. We hebben ons autorijbewijs en zijn het ook niet gewoon om met een ander vervoersmiddel te rijden dan de fiets of auto. Daarom gebruikten wij taxi’s op het eiland. Op sommige plaatsen in Lombok rijden er metertaxi’s, die best meevallen qua prijs voor een korte afstand.

Verblijf?

Wij verbleven in ‘Svarga Resort Lombok’, een prachtige verblijfplaats dat een enorme aanrader is. We betaalden slechts 420 euro voor 5 nachten inclusief ontbijt voor deze luxeplaats.

Svarga Resort bevindt zich dicht bij Senggigi, een klein havenstadje met enkele restaurantjes, winkeltjes, reisbureaus en supermarkten. Te voet doe je er 15 minuutjes over, met de taxi slechts 5 minuten. Let op! Aangezien Lombok een grote moslimpopulatie heeft, wordt er geen alcohol geschonken in het hotel, en ook niet verkocht in de supermarkten dichtbij. In Senggigi zijn er wel supermarkten die alcohol verkopen.

To do?

  • Verken de prachtige natuur en verlaten stranden op Lombok. Overal op het eiland vindt je stranden die, los van lokale bevolking, verlaten zijn. Wij hadden twee prachtige, verlaten stranden in de buurt van onze verblijfplaats: Kerandangan beach en Nipah beach. Op Nipah beach kan je een lekkere lunch benutten bij lokale bevolking met vis en zeevruchten die net uit de zee komen. Aangezien de locals niet zo veel toeristen zien, zijn ze enorm warm en dankbaar. Indien je echt eens wil eten tussen de locals, is dit zeker een aanrader!
  • Tanjung Aan en Mawun beach worden enorm aangeprezen als mooiste stranden van het eiland en liggen in het westen van het eiland. Zelf zijn we hier niet geweest, omdat dit te ver lag van waar wij verbleven.
  • Daguitstap naar de Gili-eilanden: De Gili’s liggen niet ver vanaf Lombok, wat Lombok de ideale uitvalbasis maakt voor een daguitstap. Wist je dat er ook nog andere Gili-eilanden zijn dan de bekendste drie (Gili Trawangan, Gili Meno en Gili air)? Wij kozen voor drie van deze onbekendere gili-eilanden, namelijk: Gili Nanggu, Gili Kedis en Gili Sudak. Wij hebben onze uitstap vastgelegd in Senggigi waar je tal van bureautjes vindt die deze uitstappen aanbieden. We konden zelf kiezen hoeveel tijd we doorbrachten op elk eiland. Zelf vonden we deze uitstap best prijzig (50 euro per persoon) waarbij de lunch niet was inbegrepen. De eilanden zelf waren enorm indrukwekkend waarbij Gili Kedis onze favoriet was. Op dit mini-eilandje voel je je werkelijk in het paradijs! Indien je toch interesse hebt om naar de bekende gili’s te gaan, kan dit door middel van een speedboot te nemen. Deze gaat elke dag tussen 9u en 16u. Als je de zonsondergang wil zien en je meer tijd hebt in je reisprogramma is het interessanter om te overnachten aangezien de boot reeds vroeg terug gaat. Tip: Oorspronkelijk wilden we deze gili’s graag doen, vooral om het standbeeld onder water te zien. Later ontdekten we dat dit standbeeld geplaatst is door een hotel wat voor ons toch wel de magie weg nam.
  • Verken het noorden van Lombok: Voor het noorden van Lombok boekten we een daguitstap online. Vanaf Senggigi ben je wel een drietal uur onderweg maar het is het zeker waard! Onderweg zie je enorm veel van het eiland. Door de recente aardbevingen zie je nog veel puin en heropbouw maar voor ons maakte dit de ervaring des te echter en authentieker. We zagen de prachtige Sendang Gili en Tiu Kelep waterval waarbij we een gids kregen die ons begeleidde tijdens deze watervaltocht. Normaal gezien is dit haalbaar om alleen te doen, maar gezien de recente aardbevingen is het toch aan te raden om dit onder begeleiding te doen. Je bent hier ook haast alleen, aangezien het toerisme op Lombok een terugval heeft gekregen. Stilletjes aan komt dit weer op gang. De watervallen zijn enorm indrukwekkend, je hebt er alle tijd om prachtige foto’s te maken.
  • Na de watervallen zagen we Bukit Selong, een klein uurtje rijden vanaf de watervallen. Deze plaats is haast niet te omschrijven. Je hebt er een prachtig uitzicht over bergen en enorm veel rijstvelden. We zagen er geen enkele andere toerist. Wij boekten onze uitstap online via de facebookpagina ‘Jonny Tour Guide – Lombok’ en gingen op pad met onze gids ‘Kiki’. Alles was volledig in orde. We kregen water en snacks onderweg, stopten onderweg aan mooie punten en uitzichten, hadden een enorm goede lunch (inbegrepen!) en hebben ons goed geamuseerd! We betaalden 50 euro per persoon, maar dit was het zeker waard, gezien de verre afstand. Als je deze uitstap ook graag met hen doet, kan je dus contact maken via de facebookpagina ‘Jonny Tour guide – Lombok’.
  • Indien je meer tijd hebt als ons, is het zeker ook aan te raden om de Mount Rinjani trekking te doen. Helaas neemt dit enkele dagen de tijd in beslag, wat maakte dat we hierin een keuze moesten maken. We komen zeker nog terug om dit te doen! We maakten kennis met een supervriendelijkeen ervaren gids die hierin gespecialiseerd is. Voor meer info kan je zijn instagrampagina “kompasrinjanilombok” bezoeken.

Lombok was een prachtige ervaring voor ons. De prachtige natuur, rust en kalmte, vriendelijke en warme mensen hebben er voor gezorgd dat we ons hart hebben verloren en zeker terug willen gaan om meer te ontdekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s