Amsterdamse Waterleidingduinen

Om de laatste week van het jaar op een fijne manier te eindigen, boekten we een huisje in Zandvoort. We kozen voor Zandvoort omdat dit vlak aan de Amsterdamse Waterleidingduinen én de zee ligt en we zagen het wel zitten om goed te wandelen en lekker uit te waaien.

We vonden ons huisje ‘Zandvoort Lodge’, via booking.com en betaalden ongeveer 100 euro per nacht. We verbleven drie nachten in Zandvoort. We werden vriendelijk ontvangen door Tijmen, de eigenaar van het huisje. Het huisje is proper, modern en volledig in orde. Het is niet erg groot maar dit was voor ons niet erg. Het huisje ligt in een rustige woonwijk in Zandvoort en je hebt op wandelafstand enkele winkeltjes in de buurt (Albert Hein, Kruidvat, Hema, …). Dit vonden we wel fijn omdat we de afgelopen weekendjes weg erg afgelegen lagen en met oudjaar was het wel handig om een winkel in de buurt te hebben om zelf onze feestmaaltijd in elkaar te steken. Dit was mogelijk, aangezien je een keuken met kookvuur en oven hebt in het huisje.

Zandvoort ligt aan de kust en na tien minuutjes wandelen bevonden we ons aan de dijk en het strand. Er zijn enkele leuke strandtavernes en strandpaviljoenen waar je gezellig iets kan drinken en eten.

Om in de Amsterdamse Waterleidingduinen te gaan wandelen, zijn er vier hoofdingangen. Wij vertrokken vanaf de hoofdingang in Zandvoort op de Zandvoortselaan 130. Hier heb je een poort waar je het domein binnen kan, en er staan automaten om een dagpas te kopen. Een dagpas kost 1,5 euro per persoon. Je kan wandelen van zonsopgang tot zonsondergang. Zelf konden we goed onze weg vinden door middel van de app ‘Strava’ en kochten we dus geen kaart aan.

We zijn twee dagen gaan wandelen in het natuurgebied. De eerste dag (31 december) vertrokken we heel vroeg op pad tijdens zonsopgang. Het is erg fijn om dan te gaan wandelen omdat het nog rustig is en je haast niemand tegen komt. De tweede dag (1 januari) vertrokken we in de namiddag en bleven we in het gebied tot zonsondergang. Het gebied is maar liefst 3400 hectare groot en je mag er wandelen buiten de paden. Je kan dus prachtig wandelen en je kan er wilde dieren spotten! Wij zagen enorm veel herten, bambi’s en damherten. In de Veluwe en Drenthe zagen we herten enkel op verre afstand maar hier kan je ze echt van dichtbij zien. Je kan ook wandelen vanuit het gebied tot aan de kust.

Vlak aan de hoofdingang bevindt zich een superleuk pannenkoekenhuisje (Dune genoemd). Het is zeker een aanrader om na een lange dag te wandelen hier iets te gaan eten en drinken. Naast pannenkoeken hebben ze ook tal van andere lekkernijen.

Zandvoort ligt ook dicht bij grote, leuke steden zoals Amsterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden. Het ligt eveneens dichtbij het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit staat als volgende op ons lijstje om te bezoeken. Zelf bezochten we op de laatste dag van ons weekje vakantie Leiden, een leuk stadje op een halfuurtje rijden van Zandvoort. Wij zijn zelf al enkele keren in Amsterdam geweest, maar de laatste keer sloeg dit wat tegen. Het was druk én erg toeristisch. Leiden is daarintegen een rustigere, leuke stad en heeft wat weg van Amsterdam door de kanaaltjes. Je kan er goed winkelen en er zijn ook veel boekenwinkels. We vonden het wel gezellig om hier rustig in rond te snuisteren. Eveneens zijn er tal van leuke lunchplekjes.

Ben jij al eens in de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest? Laat me gerust weten wat je van deze blogpost vond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s