Be kind for yourself: 5 zelfzorgtips

Zelfzorg is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt. Zelf vind ik het heel positief dat hier veel aandacht aan wordt gegeven. Door het werken in de kinder- en jeugdpsychiatrie merk ik dat het heel belangrijk is om genoeg rust te nemen en jezelf niet voorbij te lopen. Soms is werken in de zorg heel erg tegenstrijdig. Je zorgt voor anderen maar door de hoge werkdruk en onregelmatige uren of shiften zorg je vaak te weinig voor jezelf. Als je dit niet doet, hou je dit geen jaren vol. Zelf spreek ik nu over werken in de zorg omdat dit mijn sector is, maar ook in andere sectoren is het belangrijk om hier genoeg aandacht aan te schenken. In mijn omgeving zie ik genoeg personen erg hard werken zonder voldoende rust te nemen. Stress en burn-out is iets wat enorm veel voorkomt in onze maatschappij. We willen niet toegeven dat we moe zijn uit angst voor de reactie hierop. Ik denk dat het juist belangrijk is dat je deze gevoelens wel erkent, zodat je op tijd op de rem kan staan en de rust kan nemen die je nodig hebt. Mijn vijf zelfzorgtips:

1. Gun het jezelf om eens niets te doen: het is belangrijk om op tijd je gevoelens te erkennen van gebrek aan energie en lusteloosheid. In onze maatschappij lijkt het namelijk soms alsof je altijd maar bezig moet zijn. Even dutten of rusten kan deugd doen voor je lichaam. Slaap is enorm belangrijk en als je het gevoel hebt dat je hier een tekort aan hebt, mag je gerust eens een powernap doen. Je zal je meteen terug wat actiever voelen. Let op! Een powernap duurt ongeveer 20 à 30 minuten. Slaap je langer, bestaat de kans dat je je dag-nacht ritme verstoord. Zijn dutjes niet jou ding? Ontspan en relax met een serietje of goed boek in de zetel.

2. Bekijk wat haalbaar is op sociaal vlak: als je een job hebt die veel van je vraagt, is het niet realistisch om daarbuiten een volgepropte sociale agenda te hebben. Toen ik net begon te werken, probeerde ik buiten het werken nog zoveel mogelijk andere dingen te doen. Nu besef ik dat je door een volgepropte agenda alleen maar vermoeider wordt. Ik vind het belangrijk om uitgerust te zijn en probeer niet meer te veel te plannen doorheen de week. Als ik iets plan, wil ik dat dit mij energie geeft of ontspannend is. Hoe meer je plant, hoe meer dit een verplichting wordt en dit kan er zelfs voor zorgen dat je er niet veel zin meer in hebt.

3. Kijk niet alleen uit naar het weekend maar zie de momenten voor en na je werk als ‘vrije tijd’. Uiteraard heb je in die vrije tijd ook dingen te doen maar het is een andere manier van denken waardoor je je niet alleen focust op de twee dagen op het einde van de week om te ontspannen. Wees je bewust van de momenten dat je vrij hebt en dus niet aan het werk bent.

4. Zelfzorg zit in kleine dingen: even in de tuin zitten, een wandeling maken, een warm bad nemen, lezen, … Probeer hier ook tijd voor te maken. Tegenwoordig bestaat ons leven uit enorm veel schermen en zijn we vaak bezig met multimedia. Zorg ervoor dat je hiervan bewust bent en zorg voor voldoende offline-momenten. Let erop om je GSM niet meer te gebruiken vlak voor je gaat slapen en probeer hier op tijd mee af te ronden. Probeer een vast slaapritueel te ontwikkelen door bijvoorbeeld een thee te drinken, een warme douche te nemen of nog even te lezen. Kijk wat voor jou ontspannend is. Slaap zorgt ervoor dat we herstellen. Als we te weinig slapen, zorgt dit voor een gespannen en vermoeid gevoel.

5. Bekijk wat voor jou belangrijk is en probeer dit op tijd in te plannen: Zelfzorg in de letterlijke zin van het woord betekent dat je voor jezelf moet zorgen. Ik hou er bijvoorbeeld van om genoeg te bewegen en te sporten en bekijk voor mijn werkreeks begint, op welke momenten ik zou kunnen sporten. Ik zet dit in mijn agenda zodat ik hier van te voren al een overzicht van heb. Maak ook je prioriteiten: is het echt belangrijk om het huis volledig op te ruimen als je je gespannen voelt, of kan dit nog even wachten? Vaak zijn we streng voor onszelf en leggen we dingen op die moeten gebeuren maar eigenlijk best wel op een andere moment kunnen gebeuren.

“Life is only as good as your mindset, what consumes your mind, controls your life”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s