Leukste plekjes in Antwerpen

Een blogpost over mijn eigen stad Antwerpen kon niet ontbreken! Daarom heb ik er tijdens de coronaperiode werk van gemaakt en er op uit getrokkens met de fiets om foto’s te maken van de leukste plekjes. Zoals bijna elke Antwerpenaar ben ik verliefd op onze stad en kan ik niet wachten om deze tips met jullie te delen. Antwerpen is zeker geschikt als weekendje weg aangezien er genoeg te beleven en te zien valt.

Verken de historische binnenstad van Antwerpen: Neem een kijkje in het centrum bij de de bekende trekpleisters: de Grote Markt met het stadhuis en het Brabo standbeeld, de Handschoenmarkt met de prachtige 124,9m hoge Onze-Lieve-VrouweKathedraal en het Nello Patrasche beeld, de Groenplaats en zoveel meer. Ga zeker snuisteren in de omliggende smalle straatjes.

Ga shoppen bij één van de vele leuke winkelplekjes: Ik vind Antwerpen geweldig om te winkelen aangezien er superveel leuke plaatsen zijn om dit te doen. Je hebt de Meir, dit is de grote bekende lange winkelstraat met de Shopping stadsfeestzaal. In de buurt van de Meir vindt je de Groenplaats met het Grand Bazar shopping center. Aan de overkant hiervan kom je terecht in de Wilde Zee waar er vele kleinere winkeltjes zijn. Als je de Huidevetterstraat volgt, kom je terecht bij de duurdere winkelketens. Via de Groenplaats kan je naar de Nationalestraat en de Kammenstraat.

Kom tot rust op het Hendrik Conscienceplein: Dit plein bevindt zich in het centrum van Antwerpen en is omringd door deels 17e-eeuwse gebouwen. Je kan hier eveneens de prachtige Carolus-Borremeuskerk bezichtigen. Rond het plein vind je leuke winkeltjes en cafeetjes.

Neem een kijkje in de stationsbuurt en bewonder het prachtige Centraal Station op het Astridplein: Het station Antwerpen-Centraal werd gebouwd tussen 1899 en 1905 en ademt cultuur en historie uit. Zowel de binnen- als buitenkant is indrukwekkend om te bekijken. Je kan vanaf het Centraal Station naar de Keyserlei die overgaat in de Meir. Aan de overkant van het Astridplein vindt je de Chinese straat. Vlak naast het station vindt je de Zoo van Antwerpen. Deze dierentuin opende in 1843 en is één van de oudste dierentuinen ter wereld.

Ontdek het hippe en trendy ‘Zuid’ van Antwerpen: Via de Nationalestraat aan de groenplaats kan je wandelen tot aan het Zuid . Deze hippe en trendy buurt heeft tal van leuke restaurantjes en (dans)café’s. Verken de Marnixplaats en de Gedempte Zuiderdokken en de omgeving er omheen. Zoek je meer cultuur? In de nationalestraat bevindt zich het MOMU (Modemuseum) , op de Gedempte Zuiderdokken het MHKA (Museum van Hedendaagse Kunst) en FOMU (Fotomuseum). Op de Leopold de Waelplaats vindt je het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in een prachtig gebouw, maar dit is helaas tijdelijk gesloten. Je kan ook een andere route nemen vanaf het centrum naar het Zuid, namelijk via de grote markt, Hoogstraat en Kloosterstraat. In de Kloosterstraat vinden zich vele antiekwinkeltjes.

Ga terug in de tijd in de Vlaeykensgang: De Vlaaikensgang is een steegje uit de 16de eeuw met elf authentieke achterhuizen. Het verbindt de Hoogstraat, Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar.

Neem een kijkje in de theaterbuurt: Op het theaterplein vindt je de grote stadsschouwburg terug. Op zaterdag en zondag is er van 8u tot 13u een grote markt die zeker de moeite waard is om te bezoeken. In de omgeving vindt je de Bourlaschouwburg en Plantentuin terug.

Kom tot rust in Park Spoor Noord of in het Stadspark: Park Spoor Noord is een enorm groen gebied in het noorden van Antwerpen. Het werd aangelegd in 2005 op de terreinen van een voormalig spoorweggebied en groeide uit tot een populaire plaats voor de Antwerpenaren. In de zomer is het zalig om hier te liggen of een drankje te nemen bij de Cargo zomerbar. Je geraakt in Park Spoor Noord via de parkbrug vanaf het Eilandje. Deze brug is ook de moeite waard om te bezoeken vanwege het ontwerp en is nog heel nieuw (2016). Een ander groen plekje in Antwerpen is het Stadspark. Het Stadspark bevindt zich in het midden van de stad en wordt de komende jaren terug in zijn glorie hersteld.

Bezoek het Eilandje en de omgeving: Het Eilandje is een erg leuke buurt met een toffe sfeer en vele leuke restaurantjes. Je vindt er de jachthaven Willemdok terug en het indrukwekkende MAS (museum aan de stroom). Je kan gratis op het dak van het MAS en hebt er een prachtig 360 graden uitzicht over de stad.

In de buurt van het Eilandje kan je ook het nieuwe Red Star Line museum bezoeken. Het werd geopend in 2013 en vertelt de geschiedenis van de Red Star Line. De Waagnatie is hier eveneens in de buurt. Hier gaan regelmatig evenementen door en in de zomer vindt je hier ‘Bocadero’: een kunstmatig stadsstrand aan de Schelde.

Als je nog genoeg tijd over hebt, is het ook de moeite om het Havenhuis van Antwerpen op het Zaha Hadidplein te bezichtigen. Dit gebouw is ontworpen door de Brits-Irakese architecte Zaha Hadid en de bouw was gereed in 2016. Ook leuk is om een fietstocht rond de dokken te maken in deze omgeving.

Neem een kijkje aan de Schelde en zet je neer aan de vernieuwde Scheldekaaien: Dit nieuwe openbare domein situeert zich ter hoogte van Sint-Adries en het Zuid en is aangelegd tijdens de werken voor de stabilisatie van de historische kaaimuur. De bedoeling van het nieuwe openbare domein is dat er meer mogelijkheid is om aan de Schelde te kunnen zitten en ontspannen.

Antwerpen is een stad die voortdurend in evolutie is. Er komen steeds nieuwe of gerenoveerde plekjes bij. Zo worden momenteel onder meer de Gedempte Zuiderdokken, het Stadspark en de kaaien aan de Lange Wapper verder vernieuwd. Meer weten over Antwerpen? Neem een kijkje op mijn Instagram waar ik geregeld leuke plekjes en hotspots post over Antwerpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s