Leukste wandelplekjes

Het afgelopen jaar hebben we, zoals zovelen, meer gewandeld dan ooit. Ook voor de coronapandemie wandelden Yoshi en ik al erg graag en veel. In deze blogpost vind je enkele van onze favoriete wandelplekjes terug in België. Onze uitvalsbasis is Antwerpen en het zijn zowel wandelplekjes dicht als verder van huis.

1. Landschap de Liereman

Landschap de Liereman bevindt zich tussen Oud-Turnhout en Arendonk en is één van de oudste natuurgebieden van België. Je vindt er een gevarieerd en prachtig landschap terug en je hebt er verschillende wandelroutes die duidelijk zijn aangegeven. Parkeren en vertrekken doe je vanaf het bezoekerscentrum ‘De Liereman’. In alle seizoenen is het erg fijn om hier te komen wandelen.

Adres: Schuurhovenberg 43 , 2360 Oud-Turnhout

Landschap de

2. Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara is een zand-en duin landschap met een grootte van 193 hectare in de gemeente Lommel in Limburg. Je kan er erg mooi wandelen. In het midden vindt je een meer met uitkijktoren en je hebt er ook prachtige naaldbossen. Het landschap behoort tot het bosgebied Bosland. Wij volgden hier de rode wandelroute van ongeveer 12 kilometer. Bij deze wandelroute kan je de uitkijktoren beklimmen en wandel je ook over de voetgangersbrug over het Kempisch kanaal.

Adres: De Soeverein, Sportveldenstraat 10 3920 Lommel

3. Connecterra

Connecterra of Terhills (dit is de nieuwe naam) in Maasmechelen is vermoedelijk één van de populairste plekken in België sinds de coronapandemie, en het is zeker niet onterecht want het uitkijkpunt is prachtig! Door werken zijn niet alle wandelroutes beschikbaar maar het is erg makkelijk om het uitkijkpunt te bereiken. Nadien kan je nog verder wandelen rondom het meer. Terhills vormt één van de 6 toegangspoorten tot het Nationaal Park de Hoge Kempen.

Adres: Zetellaan bij Euroscoop, 3630 Maasmechelen. –> Er is enorm veel parkeermogelijkheid! Connecterra ligt vlak naast Maasmechelen Village.

4. Mastenbos

Het Mastenbos in Kapellen is een prachtig wandelplekje dichtbij Antwerpen. Het combineert historie met natuur: je kan er namelijk ook het ‘loopgravenpad’ volgen. In het Mastenbos zelf volgden we de rode rechthoekjes en dan wandel je ongeveer 6 km.

Adres: Kalmthoutsesteenweg 120 2950 Kapellen.

5. Kalmthoutse heide

Niet ver van het Mastenbos vindt je dit enorm grote natuurgebied! Het grenspark Kalmthoutse heide is een 60m2 groot natuurgebied dat ligt aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Ideaal om prachtige wandelingen te maken. Deze wandelingen staan ook duidelijk aangegeven. Wij parkeren steeds aan het bezoekerscentrum ‘De Vroente’. Je hebt hier aan de parking ook een leuke horecazaak dat nu geopend is voor take-away.

Adres: De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout

5. De Schorre

Provinciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom is het meest bekend vanwege het internationale festival Tomorrowland, maar het is ook een fijn gebied waar je doorheen het jaar leuk kan wandelen of waar tal van activiteiten worden georganiseerd. Een aanrader is eens te gaan wandelen in het ‘magische trollenbos’ en op zoek te gaan naar de reusachtig verstopte kunstwerken. Het project is een geschenk van Tomorrowland ter ere van het 15-jarige bestaan. Op de website van De Schorre vindt je een handig kaartje .

In de Schorre kom je eveneens de ‘One-World’ brug tegen. Deze brug is ontworpen door kunstenaar Arne Quinze ter ere van het 10-jarige bestaan van Tomorrowland. De brug bestaat uit 100.000 houten plankjes met persoonlijke en positieve berichten van festivalbezoekers over de hele wereld. Kortom genoeg te bekijken!

Adres: Schommelei 1, 2850 Boom –> er zijn meerdere parkings.

6. Doel

Wist je dat België een verlaten ‘spook’stad heeft? Doel ligt in Oost-Vlaanderen tussen de Haven van Antwerpen en de kerncentrale. De inwoners van Doel moesten hun dorp verlaten vanwege uitbreidingsplannen in de haven. Twintig jaar en vele protesten later bestaat Doel nog steedst met slechts een 25-tal inwoners. Een tijdje terug zijn de ramen en deuren van de verlaten huizen dicht gemaakt met metalen platen waardoor een groot deel van de grafitti-kunstwerken verloren zijn gegaan. Toch is het zeker eens een bezoekje waard! Op zondag kan het er best druk zijn, dus je kan beter op een weekdag gaan om toeristen en andere bezoekers te vermijden.

Adres: Doel, 9130 Beveren. Je kan parkeren op de straat op de daarvoorziene plekken. Hou er rekening mee dat je in het weekend niet altijd zomaar kan binnenrijden. Je moet dan je identiteitskaart in een automaat steken op de toegangsweg naar het dorp. Zo kunnen ze beter registreren wie het dorp binnengaat na overlast in het verleden.

7. Stropersbos

Het Stropersbos is één van de grootste bos-en natuurcomplexen in Oost-Vlaanderen. Het is ideaal te combineren met een bezoek aan Doel, het is slechts 20-minuutjes verder rijden. Wij maakten de rode wandeling van 4km maar je kan gemakkelijk wandelroutes met elkaar combineren. Je vindt een kaartje op de website van ‘Natuur en bos’.

Adres: De Stropersstraat 63, 9190 Stekene

8. Averbode Bos en Heide

‘Averbode Bos en Heide’ ligt op de grens van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Het is een prachtig natuurgebied met een gevarieerd landschap. Wij maakten de wandeling van 11,5 km en volgden hierbij de knooppunten ‘De Merode’. Vertrekken doe je vanaf de poort van Abdij van Averbode en je start vanaf knooppunt 100. Leuk is om je wandeling heerlijk af te sluiten met een ijsje in de lekdreef aan de Abdij. Je kan ook iets lekkers halen in het abdijwinkeltje!

Adres: Parkeren doe je best in de buurt van de Abdij van Averbode zodat je vanaf daar kan beginnen met wandelen:

Abdij van Averbode, Abdijstraat 1, 3271 Scherpenheuvel-Zichem

9. Borgloon

In Borgloon kan je prachtig wandelen en tegelijk cultuur opdoen, je vindt er namelijk kunst in de open lucht waarbij de doorkijkkerk ‘Reading between the lines’ erg gekend is. Ook een kijkje gaan nemen? Wij maakten een wandeling van een 7-tal kilometer en volgden hierbij de oranje kruisjes.

Adres: Grootloonstraat 102, Groot-Loon: startpunt van de wandeling.

10. Hobokense Polder

Je vindt deze prachtige groene plek net buiten de stad (voorbij het Zuid). Het is er heerlijk ontspannen in de natuur en met een beetje geluk kom je de Galloways tegen!

Adres: Schroeilaan, 2660 Antwerpen

11. Dinant

In Dinant maakten we een lange maar prachtige wandeling van 17 km rondom de kastelen van Vêves en Walzin. Je heb hier verschillende wandelmogelijkheden en kan routes combineren met elkaar. Best is om je eigen wandeling van te voren uit te stippelen via de verschillende mogelijkheden online.

Adres: Wij parkeerden ons aan ‘Auberge de la Lesse’ en begonnen hier onze prachtige wandeling.

Gare de gendron 1, Celles, België

12. Peerdsbos

Het Peerdsbos is een superfijn wandelplekje tussen Schoten en Brasschaat in Antwerpen. Het is één van de meest bezochte bossen in de stadsrand van Antwerpen. Goed te combineren met een bezoekje aan het park van Brasschaat of het Park Vordenstein. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets te drinken of eten in de buurt. Midden in het Peerdsbos zelf vindt je brasserie ‘de Melkerij’ met een grote speeltuin aan.

Adres: Bredabaan 89 2930 Brasschaat, er is een parking vlak aan de ‘Melkerij’.

Deze blogpost zal geregeld upgedate worden met leuke, nieuwe wandelingen. Neem zeker ook een kijkje naar de andere blogposts van het afgelopen jaar van plekken waar we langer hebben verbleven(de Hoge Venen, Bouillon, de zee en binnenkort de Limburg) voor meer wandelinspiratie!

Een gedachte over “Leukste wandelplekjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s