Bali en Lombok

Twee weken naar Bali/Lombok?

Oorspronkelijk wilden we op reis gaan binnen Europa aangezien we maar twee vakantie hadden maar besloten om eens gek te doen en trokken naar Bali en Lombok. Aangezien we maar veertien dagen hadden, probeerden we er het maximale uit te halen. We vonden het toch een must om ook Lombok te zien vanwege de prachtige natuur, verlaten stranden en geen massatoerisme. Zo konden we ineens de vergelijking maken met Bali.

We zochten onze vliegtuigtickets via de handige website skyscanner die vliegtuigtickets en maatschappijen met elkaar vergelijkt. We vlogen met Garuda Indonesia, een Indonesische vliegtuigmaatschappij. We vertrokken vanaf Schiphol Amsterdam in Nederland omdat dit voordeliger was dan vanaf België te vertrekken, zoek dit zeker altijd uit want de prijzen kunnen soms veel schelen. We boekten een vlucht van 15 uur tot in Jakarta (Java) om vervolgens na een uurtje in Denpasar, Bali aan te komen. Als we ooit nog teruggaan naar Bali, zouden we een tussenstop nemen die vroeger valt op het vluchtschema omdat we 15 uur vliegen aan een stuk erg lang vonden. Wij regelden een shuttledienst via het hotel en werden opgepikt op de luchthaven.

We starten onze reis met drie dagen in Canggu, vervolgens vlogen we naar Lombok voor vijf dagen en eindigden we in Ubud voor de laatste vijf dagen. Zowel in Canggu en Ubud probeerden we door middel van daguitstappen zoveel mogelijk van de omgeving te zien. Aangezien Bali niet enorm groot is, vonden we het wel haalbaar en de moeite om voor twee weken tot daar te reizen. Uiteraard is drie weken of langer beter om nog meer te kunnen zien van dit prachtige land (en ook meer te zien van de eilanden erom heen).

Enkele praktische tips voor Bali:

  • Check op voorhand de prijs voor taxiritten in Bali of neem de officiële taximaatschappij ‘Bluebirdtaxi’ die met een meter rijden, Let op! Er zijn ook taxi’s die rondrijden die erg lijken op de officiële naam maar dit dus niet zijn.
  • Wanneer je een scooter wil huren, hou er dan rekening mee dat deze zwaarder zijn dan in België en Nederland en je dus een motorrijbewijs nodig hebt. Je zal een scooter kunnen huren zonder het juiste rijbewijs maar als je iets voor hebt, kan dit grote problemen geven. Daarom maakten wij gebruik van taxi’s en huurden we een taxi voor een dag voor onze daguitstappen. In Canggu betaalden we ongeveer 700.000 IDR om een hele dag een taxi voor onszelf te hebben, in Ubud was dit 500.000 IDR.
  • Wissel alleen geld in de officiële bureaus. Er bestaan ook vele ‘authorized money changers’ die niet officieël zijn en waar je dus opgelicht kan worden.
  • Warung’s zijn goedkope plekjes waar je kan eten. Dit zijn kleine familierestaurantjes of cafeetjes met het typische, locale Indonesische eten.
  • Neem een Sarong mee om de tempels te bezoeken. Hou er rekening mee dat je als vrouw soms een tempel niet mag betreden als je je maandstonden hebt.
  • Ontspan volledig met een heerlijke massage. De prijzen zo enorm laag dat je hier zeker eens van geprofiteerd moet hebben. Zelf nam ik een massage bij ‘Massage Dini Bali’ in Ubud.
  • Wil je heel goedkope souvenirs kopen? Ga dan naar ‘Agung Bali Oleh-Oleh’. Dit zijn de winkelcentrums waar de verkopers zelf hun artikelen gaan halen. Je kan hier dus souvenirs kopen aan de inkoopprijs, een stuk goedkoper dan tijdens je reis zelf.